11.07.2018

Najskuplje nekretnine svijeta

Prema podacima s interneta najskuplje su nekretnine svijeta uvijek vezane uz gradove Monaco, Hong Kong, London, New York.

GlobalPropertyGuide.com objavio je popis najskupljih gradova svijeta uvrstivši Monako na prvo mjesto gdje cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosi 60 000 dolara. Na drugom je mjestu London 34 500 dolara, potom slijedi Hong Kong 25 500 dolara, New York sa 17 000 dolara, a na petom je mjestu Tokio sa oko 16 000 dolara. Među 10 najskupljih gradova 5 je europskih: Monaco, London, Ženeva, Beč i Pariz. Zagreb se nalazi na 82. mjestu s prosječnom cijenom od oko 1400 dolara po metru kvadratnom.

Prema pisanju Bloomberga najskuplji stan prodan u travnju ove godine u Londonu dosegnuo je cijenu od 90 milijuna funti. Posljednjih su godina cijene nekretnina u Londonu u prosjeku 150 % više nego u ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. U britanskoj je prijestolnici prosječna cijena kuće ili stana 12 puta veća nego prosječna godišnja plaća. Prema podacima objavljenim na internetskim stranicama eMoov prosječna je cijena nekretnine u Londonu oko 470 tisuća funti, dok prosječna godišnja plaća iznosi nešto manje od 40 tisuća funti.
Prošle je godine u Ujedinjenom Kraljevstvu prosječna cijena metra kvadratnog bila oko 2 200 funti, dok je u Londonu prosječna cijena bila oko 26,5 tisuća funti po metru kvadratnom.

Govorimo li o ostalim europskim zemljama u Italiji su najskuplje nekretnine u prosjeku u Veneciji, gdje je prosječna cijena metra kvadratnog oko 4400 eura. Na drugom je mjestu Firenca gdje u prosjeku kvadratni metar košta oko 3400 eura, a na trećem mjestu je Bolzano s cijenom od 3300 eura po metru kvadratnom. Prosječna cijena metra kvadratnog u Rimu je nešto niža od 3300 eura po metru kvadratnom. Kada se radi o cijenama nekretnina najskuplji dio Rima je područje oko Španjolskog trga (Piazza di Spagna) gdje kvadratni metar obnovljene nekretnine stoji oko 13 000 eura ( Romeloft.com).

U francuskom glavnom gradu Parizu lani je prosječna cijena metra kvadratnog iznosila oko 8 000 eura. Cijene nekretnina u Francuskoj prošle su godine porasle prosječno za 2,1 % (Meilleuragents.com) i prodano je oko 840 tisuća nekretnina. Najviši rast cijena nekretnina zabilježen je u gradu Nimesu koji je poznat kao francuski Rim, gdje je cijena porasla za više od 11 %, te dosegla 2 052 eura po metru kvadratnome. U Parizu su u istome razdoblju cijene porasle za 4,6 %.

Možda najveće iznenađenje na tržištu nekretnina u posljednjih godinu dana jest njemačko tržište. Njemačka je zemlja poznata po stabilnim cijenama nekretnina, međutim posljednjih mjeseci 2016. godine cijene su na tom tržištu počele ubrzano rasti. GlobalPropertyGuide.com naglašava kako je rast cijena nekretnina između ostalog povezan sa snažnim gospodarskim rastom, dolaskom preko milijuna izbjeglica, priljevom radne snage iz inozemstva te niskim kamatnim stopama.
Na području sjeveroistočne Njemačke, najviše su cijene nekretnina (stanova) u Berlinu gdje je prosječna cijena metra kvadratnog oko 3 000 eura dok je u zapadnoj Njemačkoj Düsseldorf poznat kao grad s najvišom prosječnom cijenom po metru kvadratnom u toj regiji koja iznosi oko 2200 eura. U južnoj Njemačkoj, očekivano, najskuplji su stanovi u Münchenu gdje je prosječna cijena metra kvadratnog gotovo 5 000 eura.

Ukoliko se osvrnemo na hrvatsko tržište neminovno je kako ćemo gotovo po svim medijima naići na informaciju kako je Dubrovnik tri puta skuplji od Zagreba.

Siječanjske cijene kuća, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com bile su za 1,8 % niže no lani u istom mjesecu. Najjeftinije kuće tijekom siječnja su oglašavane u unutrašnjosti, dok su najviše cijene zabilježene na Jadranu. Razlike na relaciji kopno-more vidljive su i po odnosu cijena najskupljih gradova na tim područjima: cijene kuća u Dubrovniku u prvom su mjesecu bile čak 3 puta više od onih u Zagrebu. Tijekom siječnja u Dubrovniku je više od polovice oglašenih kuća na Crozilla.com imalo cijenu metra kvadratnog veću od 3000 eura, dok je takvih u Zagrebu bilo tek oko 5 %. Pored toga i porast cijena kuća najviše je zabilježen u Dubrovniku i Zagrebu, dok je Zadar bio najzanimljiviji potencijalnim kupcima iz inozemstva.

Najveća promjena cijena na mjesečnoj je razini zabilježena upravo u Dubrovniku gdje se zbog porasta od 4,2 %, prosječna tražena cijena kuće s uključenom cijenom okućnice popela na čak 4134 eura. U Zagrebu ona iznosi 0,7 %, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1229 eura.

Najveći pak mjesečni pad cijena kuća tijekom svibnja je zabilježen u Bjelovaru i Slavonskom Brodu. Prosječna tražena cijena po kvadratu kuće s uključenom cijenom okućnice u Bjelovaru je pala za 3,3 % te je iznosila 470 eura, dok su se u Slavonskom Brodu cijene spustile za 2,3 % te su u prosjeku iznosile 632 eura.
Prema podacima oglasnika Crozilla.com, Poreč i Dubrovnik gradovi su u kojima su prosječne tražene cijene kuća bile nešto više nego cijene stanova. U Dubrovniku razlika u cijenama „kvadrata“ iznosi 197 eura, a u Poreču 53 eura.

Pa tako pogledamo li cijene stanova tada možemo doznati kako je najveći mjesečni pad cijena stanova tijekom lipnja zabilježen u Opatiji. Tamošnje su cijene pale za 2,2 %, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražio iznos od 2885 eura. Pad od 1,6 %, prema podacima oglasnika Crozilla.com bilježi i Dubrovnik u kojem su se cijene stanova spustile na 3875 eura po „kvadratu“, a prosječna tražena cijena stana tijekom ožujka iznosila je 3671 euro po „kvadratu“.

Isti trend bilježe i prosječne cijene građevinskih zemljišta. Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com tijekom veljače prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta bile su 10% niže no u istom mjesecu 2015. godine. Očekivano, najviše su cijene zabilježene na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje se za „kvadrat“ građevinskog zemljišta u prosjeku tražilo 149 eura.