25.02.2020

Kako se pripremiti za prodaju nekretnine?

Kako se pripremiti za prodaju nekretnine?
Veoma stresan proces za mnoge koji se odlučuju na prodaju je priprema nekretnine i prikupljanje svih potrebnih dokumenata. Prije prodaje je potrebno donijeti konačnu odluku o tome da želite prodati nekretninu, a nakon toga važno je prikupiti potrebne dokumente te pripremiti unutrašnjost i okućnicu nekretnine da ostavi što bolji dojam na potencijalnog kupca. Kroz ovaj tekst uputit ćemo vas na sve potrebne stvari koje biste trebali imati za prodaju, te kako urediti i pripremiti prostor.

Dokumenti nekretnine obavezni su kod prodaje
Nekretnina se može prodati samo ako je njena dokumentacija uredna. To znači da ima uredan vlasnički list i uporabnu dozvolu. Kod prodaje je obavezan i energetski certifikat, koji pokazuje razred energetske učinkovitosti nekretnine. Nekretninu za prodaju možete pripremiti i sami, no kod ovog koraka od znatne pomoći može vam biti agencija za nekretnine. Njeno stručno osoblje detaljno će provjeriti vašu dokumentaciju i savjetovati vas u slučaju da s njom nešto nije uredno.


Priprema prostora nekretnine za prodaju
Nakon što ste prikupili dokumentaciju nekretnine koju ćete trebati pokazati na uvid kupcima te ste se uvjerili da je ona uredna, sljedeći korak je priprema nekretnine za prodaju. To podrazumijeva nekoliko bitnih stvari:
  • Uredite prostor nekretnine i popravite sva eventualna oštećenja. Promotrite stan iz perspektive kupaca koji će doći u njegovo razgledavanje. Kako bi prostor ostavio što bolji dojam, popravite eventualna oštećenja i nemojte dopustiti da labava kvaka ili manje oštećenje namještaja kupcu daje dojam neodržavane nekretnine.
  • Osobne stvari poput slika obitelji, četkica za zube ili šampona, na potencijalne kupce mogu ostaviti dojam da ste emotivno vezani uz nekretninu, a stan bez njih kupcima sugerira da će odmah nakon kupnje moći useliti zbog čega bi bilo dobro ukloniti osobne stvari.
  • U slučaju da nekretnina ima okućnicu, pobrinite se da izgleda što urednije i ljepše. Ona je prvo  što će kupci vidjeti kada posjete nekretninu, a negativan prvi dojam teško je ispraviti. Da biste podignuli cijenu nekretnine, možete se odlučiti i na dodatnu renovaciju. Zamijenite stare komade namještaja novima ili u nekretninu dodajte neke male stvari koje kupce mogu motivirati da donesu pozitivnu odluku. To može biti novi tepih pred ulaznim vratima ili zavjese koje će prostoru dati dodatni šarm.

Prodaja nekretnine
Nakon što ste prikupili svu potrebnu dokumentaciju i uredili nekretninu, vrijeme je za prodaju. Prije prodaje potrebno je definirati cijenu koju ćete oglašavati kod prodaje nekretnine te konačnu cijenu ispod koje nećete ići. Sasvim je očekivano da kupci prilikom kupnje pokušaju spustiti cijenu i da vi kao prodavač znate donju granicu za koju ste spremni prodati. Kupnja nekretnine velik je financijski pothvat za mnoge ljude, te odluka s kojom ne žele žuriti. Zbog toga je moguće da ćete prije prodaje morati nekoliko puta razgledati nekretninu s kupcima, a kod toga vam također može pomoći agencija za nekretnine. Ona za vas može obavljati ovaj posao, a uz to može vam pomoći stvoriti i odlične prezentacijske fotografije nekretnine, detaljan opis i pronaći kupce. Nerijetko se potencijalni kupci javljaju agencijama da im pronađu idealnu nekretninu ili pregledavaju samo njihovu ponudu. Sam proces prodaje zna biti mukotrpan i dugotrajan, a da bi prošao što brže i sa što manje stresa, angažiranje agencije za posredništvo nekretninama odličan je potez.