23.01.2020

Pregled cijena tržišta nekretnina u Hrvatskoj

Pregled cijena tržišta nekretnina u Hrvatskoj
Cijena nekretnina u Hrvatskoj već je nekoliko godina u porastu, a u 2020. godini, prema svemu sudeći, nastavlja se pozitivan trend povećanja cijena nekretnina u cijeloj Hrvatskoj. Do toga dolazi povećanjem potražnje, koja iz godine u godinu raste i ostvaruje se sve veći broj transakcija na tržištu nekretnina. Najčešće se kupuju i prodaju stanovi, a zatim građevinska zemljišta i obiteljske kuće. Kako se kreću cijene na tržištu, gdje su nekretnine najskuplje, te koji grad ostvaruje najbolji rast u cijeni kvadrata saznajte u nastavku.

Najskuplje nekretnine u Hrvatskoj
Prema pisanju oglasnika Crozilla, najskuplji grad u Hrvatskoj za kupnju nekretnine je Dubrovnik. U njemu je za cijenu kvadrata stana ili kuće potrebno izdvojiti oko 3650 eura, što ga čini znatno skupljim od drugog najskupljeg grada Opatije, u kojoj je cijena kvadrata stana oko 3150 eura, a kuće oko 2250 eura. Treći najskuplji grad u Hrvatskoj što se tiče cijene kvadrata stana je Split, u kojem je cijena 2915 eura po kvadratu stana i 2650 eura za kvadrat kuće. Poslije Splita na ljestvici najskupljih nekretnina u Hrvatskoj nalazi se Zadar, gdje su prosječne cijene kvadrata stana 2266 eura, a kuće 1645 eura. Bitno je uzeti u obzir da je ovo prosječna oglašavana prodajna cijena prema oglasniku Crozilla, a stvarna prosječna cijena je u realnosti nešto niža, budući da se kod kupnje nekretnine cijena uvijek nešto spušta.

Najveći rast cijene kvadrata
Najveći godišnji rast cijene kod kuća zabilježen je u Splitu (9,5%), dok je kod stanova najveće poskupljenje zabilježeno u Umagu (8,8%). Glavni grad Hrvatske, Zagreb, zabilježio je rast od 8,3 posto za stanove i 6,2 posto za kuće, te je prosječna cijena za kvadrat stana 2063 eura, a kuće 1339 eura. Najveća razlika u cijenama kvadrata stana i kuće od čak 43,3 posto, zabilježena je u Bjelovaru, gdje su stanovi oglašavani po cijeni od 756 eura za kvadrat, a kuće 429 eura. Razlika između cijene stanova i kuća je velika i u Varaždinu, gdje stanovi koštaju 1160 eura po kvadratu, a kuće 748 eura.

1579771399_image.pngNajtraženiji gradovi za kupnju nekretnina
Među najtraženijim gradovima za kupnju nekretnine u studenom 2019. godine našao se i Osijek. Prosječna cijena stana tamo je 967 eura, a kuće 607 eura. Osim Osijeka, na listi se naravno nalaze i Dubrovnik, Split, Opatija, Zagreb i Zadar kao jedne od najpretraživanijih lokacija. Već sada su prema nekim procjenama cijene nekretnina veće od mogućnosti za hrvatske građane, no to ne stvara problem i neće uzrokovati njihov pad dok god vlada potražnja stranih građana. Svaku petu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, a na obali je postotak i veći.

Hoće li se u 2020. nastaviti trend rasta cijena?
Ovo je pitanje na koje je vrlo teško dati točan odgovor, no prema svemu sudeći, hoće. Dok je potražnja za nekretninama veća od ponude, nema razloga za rušenjem cijena, a budući da se u 2020. godini očekuje porast broja stranaca koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj, sve novogradnje na obali su „sigurne“. Elementi za održavanje i rast cijena nekretnina su veća potražnja od ponude, rast cijene radne snage i obveza investitora za plaćanjem 25 posto poreza su ispunjeni u Hrvatskoj, te smatramo da još uvijek nema straha da će cijena nekretnina padati.

Najbolja lokacija za kupnju
Nekretnine u Dubrovniku smatraju se jednom od najboljih lokacija za kupnju. Dubrovnik već godinama slovi za glavnu turističku lokaciju u Hrvatskoj, a snimanjem serije Game of Thrones očekuje se sve veći broj dolazaka turista. Nekretnine na obali mogu vam donositi pasivni prihod tijekom turističke sezone i zbog toga se smatraju odličnom investicijom. Za razliku od nekih drugih oblika investiranja, nekretnine su investicija na koju se može utjecati i čijim se uređenjem i obnavljanjem može postići veća cijena.