25.01.2021

Nedostatak luksuznih nekretnina na jugu Hrvatske

Hrvatska je destinacija s velikim potencijalom za razvoj tržišta luksuznih nekretnina, u čemu Dubrovnik kao svjetski brand ima vodeću ulogu. Unatoč trenutačnoj ekonomskoj situaciji, upita za luksuzne nekretnine u Dubrovniku i okolici ne manjka. Štoviše, kupci veće platežne moći u stalnoj su potrazi za ekskluzivnim nekretninama, kojih nažalost nema dovoljno na području Dubrovačko-neretvanske županije. Osim toga, kako bi se zadovoljile želje i potrebe ovih klijenata neophodno je cjelokupnu infrastrukturu podići na višu razinu.
 
Ekskluzivne nekretnine u Dubrovniku
Postojeća ponuda nekretnina u Dubrovniku ipak nije na razini da privuče svjetsku elitu. Luksuzne nekretnine u Dubrovniku još uvijek ne ispunjavaju sve zahtjeve koje takvi klijenti postavljaju. Osim vrhunske lokacije, veće kvadrature, najkvalitetnije gradnje, privlačnog dizajna i uređenog okoliša, nužno je osigurati i niz usluga za održavanje kuća i stanova te kategorije.

U Dubrovniku je najviše izražena gradnja poslovno-stambenih zgrada za domaće stanovništvo pri čemu se ponekad zanemaruje važnost estetske dimenzije arhitektonskih rješenja i nužnost uređenja okolnoga područja s ciljem izbjegavanja vizualnog onečišćenja. Nadalje, nerijetko se dogodi da klijenti odustanu od kupnje stana koji je kvalitetno izgrađen i vrhunski opremljen jer se nalazi u staroj i neobnovljenoj zgradi ili kuće zbog loše infrastrukture u neposrednoj blizini. Posebno kada se radi o luksuznim nekretninama, bitno je posvetiti pozornost svakom detalju kako bi kupac uistinu dobio vrijednost za novac.
 
Lokacija, lokacija, lokacija
Lokacija nekretnine od presudne je važnosti te je ključni faktor u određivanju njezine cijene. Uz to, bitna je i blizina sadržaja potrebnih za život kao što su trgovina, banka, pošta, škola, vrtić, te svakako stupanj i kvaliteta uređenosti same nekretnine, ali i okoliša.

Manji gradovi posebnih zemljopisnih obilježja, poput Dubrovnika, suočavaju se s nedostatkom vrhunskih lokacija jer su na mnogim od njih već izgrađene kuće i zgrade koje su nerijetko stare ili zapuštene pa klijentima nisu zanimljive.
Tražimo li za klijenta vilu prvi red do mora, moramo ići izvan centra Dubrovnika, u okolna mjesta gdje infrastruktura nije dovoljno razvijena. Postavlja se pitanje; može li se vila izgrađena po najvišim standardima na samoj litici uz more, panoramskog pogleda na Elafite, koja nema pristupnu cestu ili je cesta u lošem stanju, smatrati luksuznom nekretninom?
 
Previsoke cijene
Činjenica je da Hrvatska svojom ponudom ekskluzivnih nekretnina još uvijek ne može konkurirati najrazvijenijim zemljama jer ih nema dovoljno ili ne zadovoljavaju najviše svjetske standarde. Ni u hrvatskome susjedstvu, stanje nije bolje. Iako se, primjerice, Crna Gora može pohvaliti s nekoliko projekata kojima su dijelovi Boke Kotorske pretvoreni u elitne destinacije s vrhunskim hotelima, restoranima, klubovima, trgovinama i marinama, upravo nerazvijenost ostalih dijelova toga područja, uz niz drugih problema, otežava bolje pozicioniranje tih odredišta na globalnom tržištu.

Na dubrovačkome području, do nerealnih cijena pojedinih nekretnina dolazi i zbog malog tržišta, odnosno nedostatka ponude. U konačnici spori pronalazak kupca ipak dovodi do sniženja cijene i ostvarivanja kupoprodaje. Renovacija, sanacija oštećenja ili kupnja modernog namještaja bitne su značajke koje mogu povećati vrijednost nekretnine i opravdavati njezinu cijenu.

1611585671_110257349.jpg
 
Luksuzne nekretnine se prodaju
Unatoč pandemiji i njezinim posljedicama na gospodarstvo, interes za kupnju luksuznih nekretnina u Dubrovniku ne opada. Klijenti koji nisu pogođeni krizom sada žele iskoristiti pad cijena i investirati u nekretnine. Nedavno smo prodali renoviranu kamenu vilu u srcu povijesne jezgre Dubrovnika, što je još jedan pokazatelj da interesa za takvim nekretninama ne manjka.

Da bismo konkurirali svjetskim destinacijama po pitanju ekskluzivnih nekretnina trebamo se usredotočiti na pomno planiranje gradnje poštujući zemljopisne i krajobrazne posebnosti, vrhunski dizajn interijera i eksterijera, poboljšanje cjelokupne infrastrukture, renovaciju postojećih objekata na najboljim lokacijama te pružanje niza usluga koje kupci takvih nekretnina zahtijevaju. Dubrovnik u tom smislu ima veliki potencijal, hoćemo li ga iskoristiti?

Autor: Goran Pikunić