28.08.2019

Kula iz 15. stoljeća na otoku Lopudu koja ostavlja bez daha!

Okružena velikom okućnicom i vrtom s odličnim pogledom na more ova kula će Vas već na prvi pogled ostaviti bez daha. Prije nešto više od 15 godina američki arhitekt pri posjeti otoku Lopudu već na prvi pogled zaljubio se u ovu kulu. Fasciniran nevjerojatnom arhitekturom iz tog vremena, kupio ju je i potom obnovio. Kao što je i sam izjavio za Architectural Digest, od malena je fasciniran visokim zgradama, a pogled iz ove kule na 5 katova je nevjerojatan i svakako je bio jedan od razloga za kupnju.


 

Kod uređivanja interijera arhitektu je pomogao i poznati umjetnik i dizajner interijera Lucien Rees. Da je obavljen odličan posao jasno je već samim pogledom na fotografije zdanja, a kula koja je u prošlosti bila glavna obrana otoka od neprijatelja, danas izgleda nevjerojatno.
 
Nekoć je prizemlje bilo opremljeno cisternom s pitkom vodom, a na najvišem katu nalazio se kamin za grijanje vode, a od kuda bi se polijevala po napadačima. Od preuređenja 2005. godine na mjestu cisterne nalazi se kamena kuhinja, a na prvom i drugom katu su sobe i kupaonica. Treći kat rezerviran je za blagovaonicu dok se na četvrtom katu nalazi lounge prostor s neodoljivim pogledom na more i obalu.


 

Kako bi kula zadržala izvorni izgled, tijekom uređivanja nastojalo se što manje mijenjati originalne elemente. Zbog toga su zidovi ostali netaknuti, a pod je zamijenjen s ručno izrađenim terracotta pločicama koje se odlično uklapaju u prostor. Zanimljivo je napomenuti da je sav namještaj do kule transportiran brodom i pješice, a što je ujedno i razlog zbog čega su se vlasnici odlučili na princip jednostavnog minimalističkog uređenja. Zanimljivi detalji na zidovima kuće su umjetnine koje krase potpisi Petera Rees Robertsa i Ursule McCannell. Otvoreni lounge prostor kuće rezerviran je za jedan od najljepših zalazaka sunca koji se mogu doživjeti, a vrt je nerijetko kulisa za održavanje filmskih projekcija za obitelj, goste i prijatelje što zasigurno daje dodatnu dimenziju ovoj srednjovjekovnoj kuli.