01.06.2018

Kuće koje to nisu

Svaka kuća nije dom. Svaka građevina namijenjena obiteljskome stanovanju nije obiteljska kuća. Iako se višestambena građevina u kojoj stanuje neka obitelj u kolokvijalnome govoru nerijetko naziva obiteljskom kućom, na tržištu nekretnina postoji jasna razlika između takvoga objekta, obiteljske kuće, vile i stambene zgrade. Prema definiciji, kuća je građevina namijenjena smještaju ljudi, a prema broju stambenih jedinica može biti stambena zgrada ili obiteljska kuća, dok se luksuzne kuće nazivaju vilama.

Kada se radi o cijeni kvadratnoga metra određene vrste nekretnine, najskuplje su vile i obiteljske kuće, potom stanovi, pa tek onda višestambeni objekti koji nisu stambene zgrade. Prodavatelji koji prodaju stan u višestambenoj građevini koja najčešće prvotno nije bila zamišljena kao višestambena jedinica, no s vremenom, i nerijetko iz nužnosti, takvom je postala, moraju imati u vidu da će takav stan prodati teže nego stan u stambenoj zgradi. Kuće koje se sastoje od više stanova, a nastale su neplaniranim nadograđivanjem, nemaju zaseban ulaz u svaku od pojedinih jedinica, nemaju osigurana parkirna mjesta ili ih obilježava nedovršena fasada, manje su poželjne nekretnine i njihova cijena je niža.

Vile za odmor

Na razini Hrvatske najviše su cijene kuća u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Samostojeće kuće s vrtom ili prostranom okućnicom iznimno su cijenjene, posebice ako se nalaze na poželjnoj lokaciji s pogledom na more. U našoj agenciji Libertas inženjering plus postao je interes kupaca koji potražuju parcele s pogledom na more  na kojima se može sagraditi jedna ili više kuća (vila) površine zemljišta od 500 do 800 m2, s površinom objekta (netto) od 120 do 200 m2 s vanjskim roštiljem i bazenom. Na svjetskome turističkom tržištu sve je veći interes upravo za takvim kućama za odmor. Kada je ta tema u pitanju, govori se ponajprije o ruralnome ili ekološkome turizmu u okviru kojeg posjetitelji žele biti smješteni u kući ili vili izvan urbanoga područja kako bi uživali u prirodnim ljepotama, svježemu zraku, mirnome okruženju i bez gužvi koje se u turističkim gradovima rijetko mogu izbjeći. U dubrovačkome kraju, neizvjesnost u pogledu hoće li se graditi igralište za golf s vilama na Srđu, odnosno izvjesnost da se taj projekt u dogledno vrijeme neće ostvariti, ohrabruje investitore u namjeri da ulože svoj novac u izgradnju vila za prodaju ili najam.

Kameni dvori

Uz to, na tržištu nekretnina, ali i u području arhitekture i dizajna, raste zanimanje za kupnjom, obnovom i uređenjem starih kamenih kuća. U Hrvatskoj takav interes na poseban način pokazuju inozemni investitori. Cijena takvih nekretnina nerijetko je ključan čimbenik u donošenju odluke o kupnji budući da je obično potrebna djelomična ili potpuna obnova objekta. Nižu cijenu od očekivane u pojedinim slučajevima uvjetuje nužnost rekonstrukcije i / ili adaptacije, ali i zahtjevi i ograničenja koja postavlja Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. Stare kamene kuće tako postaju vile za najam ili boutique hoteli gdje, za razliku od modernih građevina, svako možebitno buduće oštećenje ili naprosto dotrajalost može pridonijeti šarmu objekta te izgledati sasvim prirodno.

Nekad je tu bilo naselje

Svjedoci smo kako se u nekim dijelovima svijeta na određenim lokacijama pogodnim za život ruše stare obiteljske kuće i trošne stambene zgrade, te se grade nove, prikladnije stilu života, željama i potrebama modernoga čovjeka. Takvi pothvati trebali bi podrazumijevati smanjenje vizualnoga onečišćenja krajolika, kvalitetniju gradnju i bolja arhitektonska rješenja od prethodnih. Na taj se način stvara prostor za izgradnju novih stambenih i poslovnih jedinica u centrima gradova u kojima nema mjesta za širenje. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin tako je iznio plan rušenja oko pet tisuća stambenih zgrada iz doba Sovjetskoga Saveza u okviru projekta rekonstrukcije ruske prijestolnice. Prema njegovu prijedlogu, postojeće građevine trebale bi zamijeniti moderne zgrade, a to bi trebalo pridonijeti rastu ruske građevinske industrije. U svrhu kvalitetnijega urbanističkog razvoja, u kineskome gradu Wuhanu u samo 10 sekundi srušen je čitav kvart od 19 zgrada na mjestu kojeg bi se trebao izgraditi jedan od najviših nebodera na svijetu. Ne podržavaju svi ovakav način upravljanja postojećim urbaniziranim prostorom, no spomenute primjere treba razmotriti jer mogu pridonijeti raspravi na temu razvoja gradova i zaštite interesa njihovih stanovnika.