07.06.2019

Knežev dvor na Lopudu


Nedavno smo imali čast posredovati u prodaji Kneževog dvora na Lopudu pri čemu je ovaj zasigurno po mnogočemu jedinstveni dvor iz privatnog vlasništva vraćen čuvarima baštine. Društvo prijatelja dubrovačke starine kao ponosni novi vlasnik ovoj će impozantnoj građevini vratiti dio nekadašnjeg sjaja, a sve sa željom da to bude javni prostor koji će prikazivati kako je funkcionirala državna vlast na otocima postavljanjem izložaka pronađenih u arheološkim istraživanjima obogaćujući kulturnu ponudu.

Knežev dvor na Lopudu smatra se ljepšim od svih ostalih kako po stilu i karakteristikama gradnje, tako i zbog činjenice da ujedno predstavlja upravnu zgradu i ljetnikovac. Dvor je, smatra se, građen polovicom 15. stoljeća u vrijeme kada je otok Lopud bio jedan od razvijenijih dijelova Dubrovačke Republike i druga luka po važnosti nakon samog grada. Ne čudi stoga da se dvor odlikuje izrazitim luksuzom za to doba, a čiji se ostatci i danas mogu vidjeti. Od svih dvorova, a kojih ima dosta, lopudski je najkvalitetniji i što se same arhitekture tiče i svega što je objedinila s obzirom da je toj građevini pripojena kancelarija, knežev stan, cisterne i zatvor.

Život na otoku uvelike se razlikovao od sadašnjeg. Lopud je bio najvažnije pomorsko središte Republike, a brojno stanovništvo bavilo se obrađivanjem i kultiviranjem zemlje i ribarstvom. Zanimljivo je kako za lopudski dvor nema za sada nijednog pronađenog ugovora o gradnji kao za ostale na kojima su radili vrsni dubrovački zidari i korčulanski klesari, a kvalitetom izgradnje nadilazi preostale. Prilagođavanje geološkoj podlozi preoblikovanjem stijene kako bi se u nju smjestila crna jama, te kako bi bila temelj krila i kule razlog su što je ovaj dvor odolio svim potresima. U prizemlju su bile smještene saloča, kuhinja, kancelarija, arhiv i prostorije nužnika. Na katu je bila središnja dvorana osvijetljena klesanim gotičkim triforima i monoforima dekoriranim rijetko sačuvanim motivom tordiranog užeta, opremljena najljepšim dijelovima kamenog namještaja; zidnim umivaonikom i velikim ormarom, te sobe s prozorskim klupicama i kaminom. Veliki portal šiljastog luka kao glavni ulaz u sklop Kneževog dvora, popločano dvorište koje odaje javnu namjenu, bačvasti svodovi - upravo tu se vidi raskoš i bogatstvo otoka. Vrijeme je to kada je dvor služio knezu i njegovim posjetiteljima tako da se sve više pažnje pridavalo udobnosti i komforu življenja.

Veselimo se vidjeti kako će Knežev dvor u budućnosti dočarati život kneza i kancelara te otočana Lopuda.