17.10.2019

Isplati li se ulagati u nekretnine?

Kod svakog ulaganja morate biti spremni na rizik od gubitka uloga. Postoje ona rizičnija ulaganja poput investiranja u dionice ili obveznice, a postoje i sigurnija ulaganja poput ulaganja u nekretnine. Već od početka čovječanstva zemlja se smatra bogatstvom, a slažemo se i s izjavom Mark Twaina: „Kupite zemlju, više je ne proizvode.“ Investiranje u nekretnine najbolja je i najsigurnija investicija s kojom nikada ne možete izgubiti sav ulog i koja vam uvijek može donositi pasivne prihode kroz iznajmljivanje ili krov nad glavom. U nastavku teksta donosimo vam više informacija o prednostima koje donosi investiranje u nekretnine u Dubrovniku i ostalim turističkim mjestima diljem Hrvatske.

Rast cijena nekretnina u Dubrovniku
Ulaganje u nekretnine isplativo je zbog nekoliko stvari, a prva na popisu je svakako rast cijena nekretnina u Dubrovniku. Dubrovnik, kao i mnoga druga mjesta na Jadranskoj obali, iz godine u godinu bilježi stabilan i kontinuiran rast cijene kvadrata. Za razliku od drugih ulaganja poput ulaganja u dionice ili obveznice, ulaganje u zemlju ili nekretnine smatra se znatno sigurnijim. Ulaganje u nekretnine u Dubrovniku kroz godine se pokazalo kao odlična investicija, koja osim porasta cijene same nekretnine, kroz turističku sezonu donosi pasivan prihod. To je jedna od glavnih prednosti ove investicije koja investitoru garantira mogućnost dodatne zarade kroz posjedovanje nekretnine, te povrat investicije kroz prodaju nekretnine.



Stabilnost ulaganja u nekretnine

Za razliku od drugih ulaganja, ulaganje u nekretnine smatra se najstabilnijim. Osim što na dobrim lokacijama cijene nekretnina rastu, ovakva vrsta imovine za razliku od dionica je kontrolirana. Ona ne može preko noći nestati zbog nekih ekonomskih zbivanja, već će nekretnina uvijek biti fizička imovina koja može donositi prihode od iznajmljivanja ili u kojoj možete stanovati. U slučaju da kao vlasnik ulažete u unaprjeđenje nekretnine, njenu obnovu i opremanje, tada će njena cijena još dodatno rasti. Zbog toga ulaganje u nekretnine omogućuje i dodatnu kontrolu nad ulaganjem i možete sami krojiti svoju sudbinu, dok kod ulaganja u dionice ovisite o firmi u koju ste uložili.

Korištenje nekretnine u vlastite svrhe i štednja
Već smo kroz tekst napisali kako je nekretnine moguće koristiti i u vlastite svrhe, što je još jedna od prednosti ovakvog načina ulaganja. Kupnjom nekretnine u Dubrovniku možete za vrijeme godišnjeg odmora određeni broj dana nekretninu koristiti za sebe i tako uštedjeti s plaćanjem apartmana, a kroz ostale dane turističke sezone nekretninu iznajmljivati i tako ostvariti dodatne prihode.
U novije vrijeme zbog sve manjih kamatnih stopa na oročenoj štednji, sve više ljudi odlučuje se na štednju i ostvarivanje rasta uloga kroz investiranje u nekretnine. Nekretnine u Dubrovniku i ostatku Hrvatske obale pokazale su se kao odličan način za zaradu kroz ulaganje i za razliku od niskih kamata oročene štednje, kroz posjedovanje nekretnine i povećanje njene cijene, te dodatne zarade kroz iznajmljivanje - ovaj način štednje je puno isplativiji od oročene štednje u banci.



Iznajmljivanje nekretnine i pasivna zarada

Glavni razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju na investiranje u nekretnine u Dubrovniku je pasivna zarada kroz iznajmljivanje za vrijeme turističke sezone. Zbog izrazito skupe cijene smještaja na Jadranskoj obali, kroz dnevno iznajmljivanje za vrijeme ljeta može se ostvariti dobra zarada. Na obali se nekretnine iznajmljuju na dnevnoj bazi, a u kontinentalnoj Hrvatskoj i većim gradovima na mjesečnoj. Kroz dnevni najam može se ostvariti puno veća zarada, no morate se potruditi da popunite sve termine tijekom ljetne sezone. Turista je u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više i predviđanja su da će taj graf kontinuirano i stabilno rasti, što samim time zbog veće potražnje povećava cijenu najma, te cijenu same nekretnine.

Pronalaženje nekretnine u Dubrovniku
Kao grad s najskupljom cijenom kvadrata u Hrvatskoj, ističe se Dubrovnik. Upravo zbog toga što je Dubrovnik godinama najpopularnija turistička destinacija u Hrvatskoj, on je najsigurnija lokacija za investiranje u nekretninu. Atraktivna lokacija od presudne je važnosti za isplativost ulaganja, ali morate imati na umu i to da što je lokacija atraktivnija, to je i cijena veća. Osim same lokacije, cijena nekretnina ovisi i o vrsti, stanju i veličini. Ovisno o vašem budžetu možete birati između stana, kuće ili pak luksuzne vile, a u ponudi naše agencije možete pronaći razne nekretnine u Dubrovniku na prodaju.
Imajte na umu da je svako ulaganje rizično, te iako je ulaganje u nekretnine u Dubrovniku jedan od najsigurnijih oblika ulaganja, to ne mora značiti da rizik ne postoji. Prije ulaganja svakako biste trebali dobro razmisliti o tome i tada se odlučiti na ulaganje.

Troškovi prilikom ulaganja u nekretnine
Morate imati na umu i da su nekretnine fizička imovina i da je potrebno njihovo održavanje, plaćanje režija i s vremena na vrijeme obnova. To znači da osim početnog ulaganja imate i stalne mjesečne troškove kod vlasništva nad nekretninom. Troškovi režija i održavanja nisu veliki, no za obnovu namještaja morat ćete s vremenom izdvojiti nešto više novca. Pozitivna stvar je da s najmom nekretnine možete višestruko zaraditi i ovi troškovi će tada biti zanemarivi.